Transcrierea in procesul de inmatriculare auto ( pasi, acte si institutii )

De aceasta data vom discuta despre o parte a procesului de inmatriculare auto. Veti intelege care sunt actele necesare pentru a transcrie o masina si a schimba dreptul de proprietate. Procesul de transcriere este un tip de inmatriculare auto, prin care cumparatorul actualizeaza dreptul de posesiune asupra masinii nou detinute. In randurile urmatoare veti vedea toate detaliile pentru a duce la bun sfarsit aceasta inmatriculare auto.

Procedura de inmatriculare auto are o aplicabilitate destul de dificila pe teritoriul Romaniei. Pe baza documentului de achizitie al vehiculului avem: inmatricularea masinilor din Uniune, inmatricularea vehiculelor din afara Uniunii, inmatricularea provizorie, transcrierea auto, etc. Pentru fiecare dintre ele, procesul de inmatriculare auto va fi diferit. In acest articol vom discuta despre o singura categorie de inmatriculari, si anume: Transferul de proprietate al masinii.

In cadrul acestui tip de inmatriculare, vehiculul va fi achizitionat din Romania. Randurile urmatoare vor prezenta cu lux de amanunt situatia transferului de proprietate sau a transcrierii auto. Vom descrie cum se realizeaza acest tip de inmatriculare, care sunt pasii si actele necesare.

Transcrierea sau transferul de proprietate ( actele, pasii si institutiile pentru acest tip de inmatriculare auto )

Unul dintre cele mai importante elemente din cadrul acestui proces, va fi cunoasterea institutiilor.

Care sunt institutiile necesare pentru a transcrie un autoturism?

In cadrul acestui tip de inmatriculare, va trebui sa va prezentati la urmatoarele unitati: Directia de Taxe si Impozite Locale si Directia de Permise si Inmatriculari. Pentru ambele institutii va trebui sa aveti un set diferit de documente. De asemeni, prima dintre acestea va fi DITL sau Directia de Taxe si Impozite.

In cadrul acestei entitati se va face inscrierea pe ROL sau luarea in evidentele fiscale. Masina va fi inregistrata in baza de date a DITL-ului, urmand ca din anul urmator sa fie aplicat impozitul auto.

La ce institutie a Directiei de Taxe si Impozite va trebui sa ma prezint?

Fiecare localitate are desemnat un punct pentru serviciul DITL. Pentru ca masina sa fie inscrisa pe numele dumneavoastra, va trebui sa va prezentati la Sediul de Taxe si Impozite de care apartineti. Daca dumneavoastra aveti domiciul in sectorul 2, masina va trebui inregistrata in acelasi sector, urmat ulterior de serviciul de inmatriculare auto din Bucuresti.

Aceeasi situatie se va aplica si pentru Directia de Inmatriculari. In acest caz, va trebui sa va prezentati la centrul de inmatriculari de care apartineti.

Exista localitati fara centre de Taxe Locale?

Nu. Cele mai multe dintre ele, au un punct DITL. Alte localitati detin si sedii DITL desemnate persoanelor juridice. Cu toate acestea, exista sate ce apartin de anumite comune. Din punct de vedere al taxelor, localitatile mari pot reprezenta si localitatile mai mici.

Acum ca am inteles care sunt institutiile la care trebuie sa va prezentati pentru a transcrie un autovehicul, sa trecem mai departe.

Pasii si actele necesare pentru a transcrie un autoturism ( pana la inmatricularea definitiva )

Dupa cum am mentionat in randurile de mai sus, Directia de Taxe Locale este prima institutie la care trebuie sa va prezentati. In functie de locul din care ati cumparat vehiculul, va trebui adus un set diferit de acte. De asemeni, documentele auto vor fi variate, in functie de tipul de entitate in care va incadrati.

Astfel, vehiculul va putea fi achizitionat atat de la o persoana fizica, cat si de la o entitate juridica. La randul dumneavoastra, masina va putea fi achizitionata atat de un simplu cetatean, cat si de o companie.

Ce acte trebuie sa primesc, atunci cand cumpar o masina din Romania?

In cazul in care ati achizitionat vehiculul de la o persoana fizica, va trebui sa primiti cartea masinii, talonul si contractul de vanzare cumparare auto. Documentul de vanzare va trebui sa detina viza pentru scoaterea din evidenta. Astfel, pana ca aceste acte sa ajunga la cumparator, va trebui ca masina sa nu mai existe pe numele fostului proprietar.

Contractul de vanzare cumparare trebuie sa detina viza REMTII de scoatere din evidenta. Daca viza este o semnatura electronica, cumparatorul poate primi un singur exemplar. In cazul in care aceasta este stampila fizica, noul proprietar nu trebuie sa primeasca mai putin de 3 exemplare.

Daca ati achizitionat vehiculul de la o entitate juridica, actele primite vor fi: cartea si talonul auto, factura de achizitie si certificatul fiscal. Viza de scoatere din evidenta va trebui aplicata pe factura, iar numarul de exemplare va avea exemplul de mai sus.

Certificatul fiscal este singurul document suplimentar din procedura de transcriere, ce apare atunci cand masina este cumparata de la o companie.

Actele necesare pentru a inregistra o masina

Pentru ca am explicat inainte de toate care sunt actele de care aveti nevoie atunci cand cumparati o masina din Romania, vrem sa listam documentele necesare pentru a inregistra vehiculul la institutia de Taxe si Impozite pentru o persoana fizica:

  • cartea de identitate ( original si copie )
  • cartea auto ( original si copie )
  • contractele de vanzare auto – daca masina este cumparata de la persoana fizica
  • facturile si certificatul fiscal – daca masina este cumparata de la o companie

In cazul in care vehiculul a fost achizitionat de o companie, lista de documente pentru inregistrarea auto va fi:

  • cartea de identitate a delegatului ( original si copie )
  • cartea auto ( original si copie )
  • certificatul de inregistrare al firmei ( copie )
  • delegatie din partea firmei ( original )
  • contractele de vanzare auto – daca masina este cumparata de la persoana fizica
  • facturile si certificatul fiscal – daca masina este cumparata de la o companie

Ce acte sunt necesare la Serviciul de Inmatriculari pentru transcrierea auto?

Ultima institutie la care va trebui sa va prezentati este DRPCIV sau Directia de Permise si Inmatriculari. La fel ca in exemplul anterior, vor fi doua situatii:

  • masina va fi inmatriculata pe numele unei firme
  • masina va fi inmatriculata pe numele unei persoane

Ce acte sunt necesare daca voi inmatricula vehiculul pe numele unei persoane?

La inmatricularea unei masini cumparate din Romania pe numele unei persoane fizice, veti avea nevoie de urmatoarele documente:

  • cartea de identitate ( copie si original )
  • cartea auto ( copie si original )
  • copie dupa asigurarea auto ( realizata pe seria de sasiu, pe numele noului proprietar )
  • un exemplar din contract sau din factura ( vizata de institutia de Taxe si Impozite de care apartineti ) ~ daca masina este cumparata din partea unei firme, va trebui adusa factura impreuna cu certificatul fiscal
  • cerere completata
  • prezentarea placutelor la ghiseu ( aceasta procedura se aplica de la inceputul anului 2023 )

Ce documente se vor prezenta daca inmatriculez masina pe firma?

Pentru a inmatricula un autovehicul pe firma, veti avea nevoie de urmatorul set de documente:

  • cartea de identitate a delegatului ( in copie si original )
  • cartea auto ( in copie si original )
  • delegatie din partea companiei pe numele persoanei care se prezinta la ghiseu
  • copie dupa certificatul de inregistrare al firmei
  • copie dupa asigurarea auto ( realizata pe seria de sasiu, pe numele noului proprietar )
  • un exemplar din contract sau din factura ( vizata de institutia de Taxe si Impozite de care apartineti ) ~ daca masina este cumparata din partea unei firme va trebui adusa factura impreuna cu certificatul fiscal
  • cerere completata
  • prezentarea placutelor la ghiseu ( aceasta procedura se aplica de la inceputul anului 2023 )

Acesta a fost articolul nostru. Am dorit de aceasta data sa va prezentam procesul de transcriere. Ati vazut acum institutiile, pasii si actele necesare pentru a duce acest tip de inmatriculare auto la bun sfarsit.