Noua generație Citroën C3 Aircross vine cu șapte locuri și cu opțiune EV
Noul Citroën C3 Aircross va fi unul dintre cele mai mici și mai ieftine modele cu șapte locuri atunci când va fi lansat la sfârșitul acestui an.
Cu o lungime de 4,39 m, este semnificativ mai scurt decât Dacia Jogger (4,5 m), Citroën ë-Berlingo XL (4,8 m) și Land Rover Discovery Sport (4,6 m).
Noul model face trecerea de la platforma PFA1, care datează de la Peugeot 206, la noua arhitectură Smart Car a Stellantis, axată pe prețuri accesibile.
Împărtășită cu noul crossover Citroën C3, Fiat Grande Panda și Vauxhall Frontera, aceasta este concepută pentru a se potrivi mai multor tipuri diferite de propulsoare. În acest scop, C3 Aircross va fi disponibil cu o gamă de motorizări pe benzină, mild-hybrid și cu baterii electrice.
Opțiunea pe benzină este omniprezentul turbo „Puretech” de 1,2 litri cu trei cilindri de la Stellantis, care trimite 100 CP la roțile din față prin intermediul unei cutii de viteze manuale cu șase trepte.
Propulsorul mild-hybrid este o evoluție a aceluiași motor, despre care se spune că ar cuprinde 40% de componente noi, inclusiv un lanț de distribuție (în loc de curea) și un turbocompresor cu geometrie variabilă.
Acesta este cuplat la o cutie automată cu dublu ambreiaj echipată cu un motor sincron cu magnet permanent de 28 CP, care este alimentat de o mică baterie litiu-ion de 48 V montată sub podea. Citroën susține că sistemul este capabil să efectueze aproximativ jumătate din deplasarea în oraș doar cu ajutorul motorului.
Atât modelul pe benzină, cât și cel mild-hybrid sunt disponibile cu cinci sau șapte locuri, în timp ce modelul EV, care reprezintă vârful de gamă, este disponibil doar cu cinci locuri.
Acesta utilizează același sistem de propulsie electrică ca și mai micul ë-C3, cu un motor de 111 CP pe roțile din față și un pachet de baterii de 44 kWh de litiu-fosfat de fier-fosfat (LFP). Se susține că permite parcurgerea a 300 de kilometri între reîncărcări, ceva mai puțin față de ë-C3. O baterie mai mare va fi disponibilă anul viitor, ceea ce va crește autonomia.