Nouă directivă europeană privind siguranța rutieră, legată de permisul auto

Preocupările legate de domeniul siguranței rutiere la nivelul Uniunii Europene au dus la o nouă directivă legată de permisul auto, mai exact de suspendarea acestuia.

Mai multe detalii au fost oferite de parlamentarul european Corina Crețu, pe pagina de Facebook:

„Dragi prieteni,

🇪🇺Îmbunătățirea siguranței rutiere este un obiectiv principal al politicii de transport la nivel european, scopul principal fiind reducerea deceselor, accidentelor și tragediilor.

🇹🇩Tendințele arată că numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2022 a crescut cu 3% față de anul precedent, iar clasamentul general al ratelor de deces din cauze rutiere nu s-a schimbat semnificativ, România raportând cele mai ridicate rate de decese în 2022 – 86 per milion.

🗳Pentru acest motiv, astăzi, am votat Directiva privind decăderea din dreptul de a conduce – care are un singur scop: reducerea tragediilor și a pierderii de vieți omenești pe drumurile publice.🚗

♻Prin această Directivă se stabilește un sistem de cooperare și transfer de informații între statul membru în care a fost săvârșită o încălcare și statul membru care a eliberat permisul de conducere. Se stabilesc proceduri și obligații concrete pentru cele două țări implicate.

🛑Practic, în situația în care un șofer dintr-un alt stat membru săvârșește o contravenție gravă pe teritoriul României, autoritățile române vor putea să-i aplice sancțiuni privitoare la dreptul de a conduce.

⛔Printre încălcările prevăzute de directivă se numără: viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența stupefiantelor și cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație.

🛑Astfel, Directiva va pune capăt situației în care un șofer care a săvârșit o încălcare într-un Stat Membru UE și i s-a suspendat permisul de conducere, să poată conduce în continuare în toate celelalte State Membre.

➡Această Directivă reprezintă un pas înainte în atingerea obiectivului UE de a reduce cu 50% decesele cauzate de accidente rutiere până în 2030.

➡Dreptul de a circula liber și a conduce vine cu responsabilitatea și obligația de a respecta rigorile legii pentru toți cetățenii Uniunii Europene.”