Ce trebuie să știi înainte să îți vopsești mașina
Cel mai important aspect în vopsirea unui autovehicul este pregătirea lui pentru următoarele etape. Șlefuirea și degresarea mașinii reprezintă fundația pe care se va derula ulerior întregul proces.

Fiecare dintre noi își dorește să conducă o mașină care să corespundă nevoilor noastre. Pe lângă acestea, ne dorim ca aspectul ei să fie unul plăcut, elegant, iar culoarea acesteia să corespundă gusturilor noastre. Vopsitul mașinii este un proces complex și destul de costisitor. Articolul de astăzi presupune etapele în care se realizează acest proces și câteva sfaturi recomandate de către specialiști.
Cel mai important aspect în vopsirea unui autovehicul este pregătirea lui pentru următoarele etape. Șlefuirea și degresarea mașinii reprezintă fundația pe care se va derula ulerior întregul proces.
După această etapă se va aplica chitul de cuțit, adică un strat de acoperire pentru crăpăturile care apar în caroserie. El se va realiza la o temperatură de 18-20̊, într-un interval de timp de 15-30 de minute.
Următorul pas constă în aplicarea unui kilogram de fuller, operațiune care durează aproximativ o oră. După aplicare, fullerul trebuie șlefuit și corectat cu chit de cuțit, dacă este cazul. După aceste etape urmează degresarea finală. Specialiștii recomandă aplicarea unei benzi adezive de hârtie pe geamuri sau ornamente, pentru a evita alte costuri suplimentare.
Următorul pas constă în aplicarea emailului acrilic. Această operațiune durează între 45-60 de minute. Uscarea lui se realizează la cuptor, la o temperatură de 60-70 de grade Celsius, într-un interval de timp de 45-60 de minute. Dacă te-ai decis să vopsești mașina singur și nu dispui de un cuptor special, trebuie să știi că poate fi uscată și la temperatură de 20 de grade Celsius. În acest caz, trebuie să acorzi o atenție deosebită pentru a evita depunerea prafului și a impurităților, însă uscarea va dura aproximativ 6 ore.
După parcurgerea acestor etape, urmează vopsirea mașinii. Pentru un autoturism nou, aflat într-o stare foarte bună, vopsirea durează aproximativ 4-5 zile. Pentru masini rulate mai multi ani procesul poate dura aproximativ 7-10 zile. Specialiștii consideră că timpul alocat procesului integral variază în funcție de starea mașinii și complexitatea vopsirii.
În cazul în care te-ai decis să o vopsești singur, trebuie să respecți instrucțiunile prezente pe ambalajul vopselei. Amesteci vopseaua cu diluantul, utilizând raporturile recomandate de producător.
Următorul pas este aplicarea stratului de vopsea, repettând aceleași tehnici de pulverizare. Durata de aplicare a straturilor pe fiecare panou, va dura aproximativ 10 minute pentru fiecare. Este recomandat să aplici 3-4 straturi, respectând timpul de uscare recomandat de instrucțiuni.
Cel mai important pas are loc înaintea aplcării ultimului strat. Îndepărtați așadar, orice tip de reziduri observați, inclusiv cele sub formă de pulbere, utilizând șmirghel umed și uscat, iar ulterior, curățați zonele folosind o cârpă uscată. Specialiștii recomandă repetarea ultimelor două etape și folosirea lacului transparent.
Ulterior, se scoate folia de mascare în timp ce stratul transparent este încă umed, cu grijă, în așa fel încât banda sau hârtia să nu distrugă vopseaua udă. Stratul transparent trebuie să se usuce în intervalul de timp recomandat.
Este de asemenea, foarte important să finisezi vopseaua folosind mișcări circulare și un buffer. Acest pas necesită o atenție deosebită, pentru a nu afecta vopseaua. De asemenea, evitați finisarea unui singur loc.
Verificați prezența imperfecțiunilor pe toată suprafața vopsită și corectați dacă este cazul, utilizând același tip de șmirghel uscat și umed, despre care am amintit mai devreme.
Acestea sunt în general noțiunile de bază pe care trebuie să le știi în cazul în care dorești să îți vopsești singur mașina. Este indicat apelarea la un specialist, dacă așteptările tale sunt ridicate și îți dorești o mașină care să atragă atenția tuturor.